Det er ikke et fåtal af muligheder, dagens dansker har at vælge imellem, når det kommer til valg af varmekilder i hjemmet. I dag har vi alt fra fjernvarme til solfangere, men hvilken type vil være den bedste for dig?
Har du planer om at ændre på din varmekilde, men er usikker på, hvordan du får den mest effektivt distribuerede varme til den laveste pris? Der er stor forskel på, hvilken som er bedst alt efter, hvor du har bopæl, hvilken type bolig du har, og hvor stor boligen er. Så læs med nedenfor, hvor vi vil gennemgå de mange forskellige typer af varme, du har mulighed for at få. Du kan også læse mere på siden varmekilder.dk.
Fjernvarme
Fjernvarme er på én gang den mest miljørigtige og den billigste varmekilde, man kan anvende i dag. Derfor er det heller ingen overraskelse at ca. 60 % af landets befolkning anvender denne metode til at opvarme huset. Du er tvunget til at være tilkoblet fjernvarmenetværket, og hvorvidt det er muligt, afhænger i høj grad af, hvor velforbundet din kommune er til dette netværk.
Jordvarme
Jordvarme er den mest effektive kilde af varme via varmepumpe, men kan ikke prale med at være en af de billigste. Det er tværtimod en af de dyreste anlæg at få installeret. Jordvarme giver en billig månedlig varmeregning, men en omskiftning fra oliefyr til jordvarme kan være en dyr affære.
Oliefyr
Oliefyret er en varmekilde som er ved at se sine sidste dage. Det er en dyr metode til at generere varme, da oliepriserne er relativt høje, samtidig med at et oliefyr ikke er et miljørigtigt valg. Derfor må du i dag heller ikke installere et oliefyr, hvis du har mulighed for at opvarme huset via fjernvarme eller naturgas.
Naturgas
På mange måder minder et naturgasfyr om et oliefyr, men anvendelse af naturgas frem for olie er et mere miljørigtigt valg. Naturgas er dog imidlertid ikke en genanvendelig energikilde som energien fra for eksempel jordvarme.
Luft-vand varmepumpe
Varmepumper anvender en varmeveksler, som kan opvarme vand eller luft, der kommer ind i hjemmet. I en luft-vand varmepumpe foregår processen ved at der trækkes kold luft ind i huset fra varmepumpen som står udenfor huset.
Luft-luft varmepumpe
En luft-luft varmepumpe fungerer som en luft-vand varmepumpe, men er ikke i stand til at opvarme vand i huset. Det er derfor blot varm luft, som en varmepumpe af denne type vil kunne opvarme. Af den anledning vil en luft-luft varmepumpe være et godt valg til et sommerhus, men ikke nødvendigvis til en helårsbolig.
Solfangere
Denne varmekilde kan opvarme vand i den pågældende bolig, og her anvendes der udelukkende genanvendelig energi. Installeres solfangere samtidigt med, at man udskifter varmvandsbeholder, kan man stå til at spare mange penge på sigt.
Træpillefyr
Fyrer man med træpiller, vil man have et fyr, der fungerer meget som et oliefyr. Det er imidlertid mere miljørigtigt og billigere at anvende. Alt efter hvor høj træprocent, der er i de træpiller man vælger at fyre med, kan både varmeeffekten og rengøringsbehovet variere.
Der er masser af muligheder at vælge imellem. Det handler bare om at vælge den varmekilde som passer på din bolig og din økonomi.