Skab mere hygge i hjemmet med den rette belysning

Lamper

Hvad et hyggeligt hjem? Det er en meget individuel vurdering, men ofte forbindes et hyggeligt hjem med indretningen, belysningen og de mennesker, der er i hjemmet. Hvis det formodes, at du allerede omgiver dig med de mennesker, du gerne vil være sammen med, så er der altså to primære ting, der skaber en hyggelig stemning i hjemmet – nemlig indretning og belysning. Det kan være meget svært at sige noget om, hvad en hyggelig indretning er, men i forhold til belysning er der faktisk nogle ret klare guidelines, der kan hjælpe med at skabe det, der kaldes en hyggebelysning. I denne artikel kan du netop læse om disse gode råd.

Hvilke typer lamper skal du vælge?

Der findes rigtig mange forskellige lampetyper, der kan give dig mere hyggebelysning i hjemmet. Det du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil skabe en hyggelig stemning er, at det er bedre at have mange små lyskilder, der lyser nedad, fremfor at have nogle store lyskilder med kraftigt lys. De bløde lys, der lyser nedad, skaber nemlig det man kalder for en varm atmosfære. Grunden til, at store lyskilder som fx loftslamper gør rummene koldere fremfor varmere, er, at det kraftige lys fra en loftslampe reflekterer hvide vægge og derved skabes et køligere rum.

Når du vælger, hvilke lyskilder du vil anvende, bør du huske på, at en kombination af små og mellemstore lyskilder giver det mest hyggelige resultat. Mange glemmer fx en lampe i hjørnet af sofagruppen eller placering af en mindre lampe på bogreolen. Men jo flere små lyskilder du vælger, jo hyggeligere hjem får du.

Hvilke funktioner skal dine lamper have?

Det er super fint, hvis du nu er indforstået med at mange lyskilder er vejen frem. Men nogle af dine lyskilder har formentlig også en funktion, der skal udføres. Hvis du fx skal bruge en læselampe ved lænestolen i stuen, så invester i en lampe, der kan rotere. På denne måde kan du få belysning direkte på det, du er ved at læse.

Samtidig har du fx brug for et koldere lys i køkkenet, da det er her, du står og kokkerere. I et sådanne rum er det svært at skabe en hyggebelysning på samme måde, som du kan i fx stuen og værelserne. Det er derfor ikke nok bare at købe en masse små belysninger. Du skal nemlig stadig overveje om de enkelte lyskilder kun er for hyggens skyld, eller om de har en funktion.

Brug gyldne pærer og stearinlys

Det gule eller gyldne lys har en rigtig god effekt til en hyggelig stemning. Ofte kaldes dette lysfarve for varm hvid eller gul. Du kender farven fra stearinlys, der helt naturligt skaber en rigtig god hygges hjemme i stuen. Du kan derfor også sagtens investere i en mængde af stearinlys, da dette giver en god hygge.

Er du mere til elektroniske lamper, så vælg gyldne pærer. Her er en glødepære mere anvendelig end moderne LED lys, da disse har et mere hyggeligt varmt lys. Er du til det lidt rustikke, kan du også finde rigtig mange forskellige industrilamper, hvor en gylden glødepærer passer rigtig godt i. Og så er det jo efterhånden også meget moderne er bruge industrilamper i et gammelt look derhjemme.