Sådan laver du en vedligeholdelsesplan

vedligeholdelsesplan

De fleste der går ud og køber en bolig, gør det med intentionen om at blive boede mange år frem. Derfor er det naturligvis ikke nok, at boligen er pæn og vedligeholdt lige når man flytter ind, men i lige så høj grad vigtigt, den stadig er vedligeholdt mange år frem. Det er dog ikke altid lige let selv at vurdere, hvad der skal til, for både kælder, terrasse, bad osv. bliver vedligeholdt på bedst mulig vis, uden det kommer til at koste en formue.

Derfor kan du heldigvis få skræddersyet en vedligeholdelsesplan specifikt til din bolig, så du kan sørge for, den er beboelige mange år frem.

Hvad er en vedligeholdelsesplan?

En vedligeholdelsesplan er i bund og grund, hvad navnet antyder. Det er altså en plan for, hvordan du bedst muligt vedligeholder din bolig, uden det betyder, du bliver ruineret gennem årenes løb.

Hvis du vælger at få lavet en professionel vedligeholdelsesplan, vil din bolig blive nøje gennemgået fra top til tå, hvor fagpersoner vil vurdere, hvad i din bolig der skal vedligeholdes. Herefter vil du få en plan over, hvad du bør være OBS på og hvor du bør sætte ind, før det kræver en større renovering af boligen. I flere tilfælde kan du få lavet både en vedligeholdelsesplan og en tilstandsrapport i samme omgang, så du har mulighed for at danne dig et overblik over, hvor det er vigtigst, der bliver sat ind.

Spar penge og udarbejd selv din vedligeholdelsesplan

Er økonomien ikke til at få lavet en professionel vedligeholdelsesplan, er det ikke ensbetydende med, du bør droppe den. Tvært i mod kan det blive væsentligt dyrere for dig i længden, hvis du pludselig skal bruge mange penge på vedligeholdelse, du ikke havde set komme, fordi du ikke har haft fingrene i en plan.

Her kan du i stedet kaste dig over selv at udarbejde planen. Et godt sted at starte er, hvis du i forvejen har en tilstandsrapport på din bolig. På den måde kan du ud fra den vurdere, hvor det er vigtigst, der bliver sat ind på vedligeholdelsen i første omgang.

Har du ikke en tilstandsrapport, er det altid en god idé at gå ud fra erfaring, mavefornemmelse og egen viden. Har du eksempelvis en kælder, ved de fleste, at der kan være risiko for vandskade. Og har man gamle afløb eller rør på badeværelset, er det også en god idé at være opmærksom på, om de pludselig skulle begynde at sætte af.

Opbygning af vedligeholdelsesplanen

Det vigtigste med selve planen er, at du selv mener, den er til forstå for dig. Det handler altså om at lave en model, der giver bedst mulig mening for netop dig der skal vedligeholde boligen. Dog kan det være en god idé, altid at starte ud med en konklusion af, hvilken stand boligen er i.

Herefter kan der komme forskellige afsnit, der værd især indebærer noget i boligen, der skal vedligeholdes. Dette kan eksempelvis være:

  • Trappe
  • Kælder
  • Bryggers

Og så videre. Søg blot for at have en struktur, der er forståelig for dig.