Når måren kommer

ganske almindeligt hjem

Det er efterhånden ret almindeligt i de danske hjem, at der fra tid til anden kommer en mår på besøg – også selvom den langt fra er blevet inviteret. For at komme af med den uønskede gæst, er det vigtigt at sætte sig ind nogle forskellige ting.

Hvad er en mår?

En mår er et lille rovdyr, der betegnes som et skadedyr. Den slår sig ofte ned på lofter i huse. Det vil den ofte gøre fordi den har brug for et sted at lave rede til sine unger. Måren har små, runde ører og dens pels er gråbrun. Den har en hale, der er ret lang, og dens øjne er sorte. Ofte vil den måle cirka 70 centimeter med både krop og hale medregnet. Hannerne vejer ofte mellem halvandet og to kilo, mens hunnerne normalt lige er et halvt kilo lettere.

Når måren er et år gammelt, bliver den kønsmoden og begynder at få unger. Det er derfor den ofte slår sig ned på lofterne i huse. Den skal nemlig have et sted at lave rede til sine unger.

Læs mere på https://kryb-info.dk/maar/

Hvordan opdager man, at man har fået besøg af måren?

Måren er kendt for dens lyde. Det er ofte derfor, man opdager, at man har fået besøg af den. Måren er et nattedyr, så de skaber ofte meget støj i nattetimerne, hvor resten af husets beboere forsøger at sove. Den løber og tramper rundt på loftet.

Nogen gange kan man også finde nogle af mårens efterladenskaber på loftet. De snor sig og er op til 10 cm lange, altså en ret karakteristisk form for afføring. Det er let at genkende, hvis det kommer fra en mår, og så er det vigtigt at træde til handling. Det er ofte her, man kan adskille sine mistankeligheder fra rotter eller mus til en mår.

Hvordan slipper man af med måren?

Det kan bedst svare sig et søge hjælp hos nogle professionelle, fordi de ved, hvad de laver. Det kan være et meget svært projekt at få fanget en mår på egen hånd. Det er faktisk tit ikke rigtigt muligt at fange måren, og derfor giver det bedst mening at prøve at fordrive den frem for at fange den. Hvis man får professionel hjælp til dette, vil de sprede nogle saltopløsninger rundt omkring på loftet, som ikke indeholder gift. Denne præcise form for saltopløsninger kan man ikke købe i håndkøb, så hvis man vil gå den vej, er det nødvendigt at opsøge de professionelle.

Det er umoralsk at fange måren ved at bruge gift, så det skal man undgå. Det kan desuden give nogle fæle lugtgener, som man jo også helst vil komme udenom.

Hvis man vil forsøge sig med at skræmme den væk på egen hånd, kan man spille høj musik eller sprede noget, der lugter. Disse ting kan være bidragende til, at måren ikke har lyst til at være på loftet mere. Den kan nemlig ikke, på trods af at den selv er kendt for at støje ret meget, lige høje lyde. Dette er grunden til, at det kan være en idé at fordrive den med høj musik.