Herregårdssten; den udødelige klassiker

hus

Holmegårdssten, bondesten, belægningssten eller slotsbrosten – kært barn har mange navne, men hovedsagen er, at herregårdssten er et af de mest populære og brugte valg, når det kommer til haveanlæg og belægninger.

Med herregårdssten kan du skabe stisystemer, indkørsler, afgrænsede bede eller andre haveanlæg på en smuk og klassisk måde. Der findes i flere forskellige farver og kan bruges til at lave utallige mønstre og konstruktioner både som belægning eller op i højden.

Klassiske læggemønstre

Hvis du selv ønsker at kaste dig udi at lægge stenene selv, så findes der nogle klassiske læggemønstre, der er både overskuelige at lægge og til at gå til for en begynder. Har du det rigtige underlag kan du starte med en af de tre følgende mønstre:

  • Vinkelforbandt
  • Blokforbandt
  • Halvforbandt

Det er helt klassiske mønstre, der handler om at lægge stenene vinkelret på hinanden, så der ikke er den store fejlmargin at arbejde med, betydende, at det er let at lægge stenene og følge mønstrene.

Byg med herregårdssten

Du kan også bruge dine herregårdssten til at bygge opad og lave stensætninger og kanter langs højbede eller indkørsler.

Fordi stenene har en form, der er laet at arbejde med kan de også bruges til at bygge stabile og flotte stensætninger, der giver din have et mere skarpt og rent udseende. De kan bruges som en organisk overgang mellem indkørsel og have, hvis du ikke ønsker en skråning eller som afskærmning mellem græs og bede.

Stenene er ikke ligeså naturlige som kampesten, men de kan give haven et smukt og afrettet udseende, der kan klæde den vilde have rigtig godt og skabe flotte kontraster mellem det grønne vildnis og stringente afgrænsning.

Belægning med herregårdssten – gør-det-selv

Inden du går i gang med at lægge stenene er det vigtigt, at du har styr på det rigtige underlag. Det betyder, at stenene ikke bare ligger pænt, når de lige er lagt, men også når du har kørt eller gået på dem. Det sørger du for, ved at bruge stabilgrus og afretningssand i de rette mængder:

  • Stabilgrus: 10-30 cm
  • Afretningssand: 20-40 cm

Det sørger for, at dine sten ligger fast og stabilt selv på belastede steder som i indkørslen og carporten.  Det betaler sig i fremtiden, så du kan have glæde af din belægning langt ind i fremtiden.

Når du har lagt sand kan du vælge at bruge en ukrudtsdug eller fiberdug for at gøre det endnu sværere for ukrudt at bryde op mellem dine nye fliser, men det er ikke en nødvendighed.

Når det er gjort, så er det tid til at lægge dine herregårdssten.

Sørg for, at de kommer til at ligge lidt højere end den omkringliggende belægning, for de kan ikke undgå at synke lidt. Det drejer sig ikke om mere end 3.5 mm, men det er en kæmpe irritation, hvis ikke det bliver gjort.

Vælg det mønster, der passer dig bedst og læg stenene så tæt som muligt. Du kan vælge helt ensfarvede sten, men mange finder det charmerende at der er spil i farverne og vælger derfor en blanding af forskellige sten. Du kan købe dem som gul mix, rød mix og så videre. Held og lykke!