Få det meste ud af din have

haveprojekt

Foråret og sommeren er på vej, og det betyder for mange danskere især én ting: haven skal sættes i stand igen, så den kan blive klar til sommerhygge, familietid på græsplænen og grillarrangementer på terrassen. Men det kan hurtigt blive et uoverskueligt projekt efter en lang og våd vinter – hvor skal man starte, og hvad er godt at vide i forbindelse med sådan en overhaling af haven?

Det får du svar på i denne korte guide, der nemt hjælper dig på vej, så du kan løfte din have til det næste niveau.

Start med at lægge en grundig plan

Et godt haveprojekt må nødvendigvis altid starte med en god, grundig plan for, hvad der reelt skal ske i haven. Det er ikke nok at tage det som det kommer og planlægge undervejs, for det kan hurtigt give et forvirret indtryk af havens opbygning, og det er netop hér, du kan excellere og løfte haven til et endnu højere niveau.

Sørg derfor for at sætte dig ned og skab en udførlig plan for, hvad du vil have lavet, hvordan du gør det, og i hvilken rækkefølge det skal foregå. Det vil samtidig være med til at gøre det nemmere at gå i gang med projektet, der nogle gange kan være lidt for omfattende til at overskue.

Undersøg hvilke udeplanter du vil have samt deres egenskaber

En af de vigtigste ting i enhver have og dens udtryk er naturligvis udeplanter. Det er derfor et område, du ikke må gå på kompromis med. Planter skal som bekendt behandles med den største respekt for ikke at dø ud, og derfor må du – gerne i planlægningsfasen – finde ud af, hvilke planter du kunne tænke dig.

Der findes et vælg af planter på markedet, og de har alle hver deres specifikke egenskaber, som du bør være opmærksom på. Find ud af, hvor de skal stå, hvordan de ser ud når de blomstrer – og når de ikke gør – og hvilken form for opmærksomhed, de skal have. Så er du allerede godt på vej mod en flottere have.

Giv projektet tid

En fejl, som mange begår, er at stresse over deres haveprojekt, og det er her, det bliver svært. En have kræver nemlig tid, før den bliver flot. Særligt efter vinteren kræver det tålmodighed, før haven er kommet sig helt og igen er klar til at blomstre op. Derfor kan du fint gå i gang med at plante – hvis udeplanterne tillader det – men sørg for at være tålmodig. Lad være med at overvande og -gøde, for du risikerer at få modsatte effekt, hvilket i sidste ende ikke vil gøre noget godt for hverken planter eller din haves udseende.

Gå på opdagelse på internettet

Internettet er som bekendt et slaraffenland for entusiaster og nybegyndere og derfor også et oplagt sted at søge gode råd og inspiration til en flottere have. Hvis du vil vide meget mere om god haveindretning, udeplanter, hæk, buske samt områder, du bør være opmærksom på i din egen have, så kan du læse mere her. På denne måde vil ideerne hurtigt blomstre op i dit hoved, og din have vil helt sikkert få sig en gevaldig opgradering med de flotteste udeplanter og prydbuske.

Har du børn? Så læs denne artikel om hvordan du laver en lækker have som dine børn også vil elske. Det kunne fx. være ved at udvide haven med trampoliner, airtracks eller lignende.