Det er vigtigt at have styr på økonomien, når du har bolig

bolig

Det er altid godt at have styr på sin økonomi. Når du har bolig, er behovet ikke mindre. At investere i fast ejendom vil for de flestes vedkommende være det dyreste og største køb, de nogensinde kommer til at foretage. Der er ikke tale om et impulskøb, og man kan ikke fortryde igen lige med det samme. Køb af hus kan derfor ende i en økonomisk katastrofe, hvis man ikke har styr på økonomien. Nedenfor vil væsentlige økonomi guides blive gennemgået.

Inden du køber bolig

Inden du køber hus, vil du sammen med en bankrådgiver typisk gennemgå din økonomi, og der vil blive regnet på, om du kan få lov at låne. Dette er fordi, at banken også løber en risiko ved at låne penge ud, og vil være sikker på at få dem tilbage. Derfor skal man kreditvurderes i forhold til indkomst, udgifter og boligens pris. Dog skal man tænke på, at vurderingen af din økonomi er et øjebliksbillede, og der kan være forskellige faktorer der spiller ind, som du selv har ansvaret for at have styr på.

Lav et realistisk budget

En af de bedste måder at opnå overblik over din økonomi er ved at udarbejde et budget. Her er det vigtigt, at du samler ALLE de udgifter, du har. Disse udgifter trækkes fra din indkomst, og herefter har du dit rådighedsbeløb. Når du først har købt bolig, vil du opleve, at der er mange faste udgifter hver måned til lån, forsikringer, vand, varme m.m. Nogle af udgifterne forfalder hver måned, mens andre falder kvartalsvis, halvårligt eller andet. Det vil derfor være nødvendigt at få lavet en budgetkonto, hvis du ikke i forvejen har en. Dette er den mest oplagte strategi til at have styr på udgifterne, og sætte penge til side til de regninger der vil komme i løbet af året.

Find de billigste lån

For at låne til huskøb bør du tale med din bank. Det er dog værd at spørge forskellige banker i forhold til at få de laveste renter på både boliglån og realkredit. På laanekassen.dk kan du finde forskellige økonomi guides, samt mulighed for at beregne priser på lån og få forskellige tilbud. Det er værd at bemærke, at et meget lille udsving i renteniveauet kan have stor betydning for din økonomi og månedlige udgifter, da det er store beløb, du låner i forbindelse med boligkøb.

Find økonomiske guides her.

Prøv at se ud i fremtiden

Når du skal vurdere din økonomi i forhold til boligkøb, er det relevant at se lidt ud i fremtiden. Det kan godt være, du kan få lov at investere i bolig med den økonomi du har nu, men hvordan ser den ud om 5-10 år. Har du fx planer om at få børn? Flere biler på sigt? Er du sikker på fast arbejde? Disse spørgsmål er relevante, fordi de kan have stor betydning for, om du har økonomi til at bo i det pågældende hus, du ønsker at købe.