Har min bolig brug for en omfugning af murværk?

Er du ejer af et ældre hus, kan du nemt komme ud for, at facaden ser trist og gammel ud.

Boligen udstråler ikke helt den samme charme og energi, som du ønsker, og i denne sammenhæng kan det være både attraktivt og nødvendigt med en omfugning af murværk. Står du med et hus af en ældre dato, kan der nemt forefindes små sprækker eller fejl i fugningerne.

Dette kan, hvis det ikke behandles i tide, have betydelige konsekvenser for dit hus. Fugerne er det, som holder murstene sammen, og er de mangelfulde – eller i nogle tilfælde næsten forsvundet – kan det resultere i at vægge styrter sammen. Det er dog ikke nødvendigt at bekymrer sig, hvis man tager hånd om problemet og sætter sig for en omfugning af murværk.

Der er mange, som vælger at lade en mure varetage denne opgave. Omfugningen bliver administreret af en professionel hånd, og du slipper for det slid og mas, som projektet kan medføre.

Vælger du at lade en mure klare en omfugning af murværk, gives der i første omgang et estimat baseret på murens højde, og på hvor besværligt det er at komme til de enkelte fuger. Et hus med mange etager og spændende detaljer i murværket og konstruktioner kommer til at koste mere, end hvis du havde et hus med en etage og et simpelt murværk.

Er du ikke parat til at lade en murer varetage opgaven for dig, kan en omfugning af murværk også klares selv. Det kræver en smule tid og en portion praktisk snilde, men har du dette på plads, kan du renovere fugningerne i murværket selv.

Sådan kan du selv klare en omfugning af murværk

Når du står og skal i gang med en omfugning af murværk, er det første på dagsordenen at få skrabet de gamle fuger ud. Det kan gøres ved at anskaffe sig en fugefræse. Dette værktøj er særligt fremstillet til at fjerne de gamle fuger, og den klarer opgaven grundigt og nemt.

Fortrækker du at undlade dette værktøj kan du lave din egen fugefræser ved hjælp af en pind og et søm. Sømmet hamres i den ene ende af pinden og klippes derefter i en passende længde. Til de fleste tilfælde, når der skal foretages en omfugning af murværk, er et sømhoved med en længde på 1,3 cm tilstrækkeligt.

Til særligt skadede fuger skal man overveje at gøre sømmet en smule længere, så man er sikker på at få en god dybde, når man kradser de gamle fuger ud. Støv og rester skal efterfølgende fjernes med en kost eller en egnet maskine.

Når det er tid til at krydse dette punkt på listen, skal facades forvandles, inden du kan gå i gang med den egentlige omfugning af murværk. Det er vigtigt, at den nye fugning ikke laves i skrap og varm sol, da fugerne ellers kan tørre ud, og sker det,  skal hele processen begyndes forfra.

Er du ejer af et hus, hvor facaden er særligt skadet kan det være nødvendigt at udskifte hele mursten. Står du i en sådan situation kan det være en god ide at tage sig tid til at finde mursten, som matcher resten af husets facade. Et murværk, skal helst være ensartet og æstetisk at kigge på, og et sådan resultat opnås kun ved at give detaljerne opmærksomhed. Husets facader er trods alt det første som både du og dine gæster lægger mærke til, når de tråder ind på din grund. Hvorfor ikke modtage dem med et syn, der får dem til at sige; sikke nyt og flot dit hus ser ud!