5 stykker værktøj du måske ikke kender

Værktøj

Det er efterhånden alment kendt, at det er sundt for os mennesker at arbejde med hænderne. Derfor bruger mange af os en del af fritiden på både store og mindre byggeprojekter i hjemmet. Projekterne kan selvsagt kun lade sig gøre, hvis du har en ordentlig værktøjskasse. Denne værktøjskasse bør først og fremmest omfatte skruer, skruetrækker, sav og boremaskine. Men hvis du udvider dit værktøjsinventar en smule, vil du opleve, at mange af de håndværksopgaver, som du påtager dig, kommer til at forløbe langt nemmere end før. Nedenfor giver vi dig en introduktion til fem typer værktøj, som du måske ikke kender i forvejen, men som du bestemt bør overveje at inkorporere i dine byggeprojekter.

Krydslaser

Krydslaseren er særligt anvendelig i forbindelse med projekter, som kræver, at du foretager målinger, der er helt nøjagtige. Krydslaseren virker ved, at laseren danner et eller flere vinkelrette kryds på den overflade, du skal måle på. Derfor giver krydslaseren dig mulighed for at optegne dine streger uden samtidig at skulle håndtere dit måleredskab. Krydslaseren er mest udbredt blandt professionelle håndværkere, men i nyere tid har den også fundet vej til mange private boliger.

En krydslaser findes både i rød og grøn. Røde krydslasere er som regel lidt sværere at se end grønne, og som udgangspunkt egner de sig bedst til udendørs arbejde. Derimod passer grønne krydslasere bedst til dét arbejde, som du udfører indendørs.

Induktionsvarmer

Som krydslaseren benyttes induktionsvarmeren oftest af professionelle håndværkere. Kun de færreste almene borgere kender til værktøjets eksistens, men dét er en skam.

Hvis du nogensinde har fået vabler eller flækket dine neglebånd, fordi fastsiddende bolte eller møtrikker ikke vil, som de skal, er du ikke alene. Og i denne forbindelse er induktionsvarmeren mere end anvendelig. Varmeren kan nemlig bruges til at varme fastsiddende bolte og møtrikker, så du nemt og hurtigt kan løsne dem. Varmen fremkommer ved hjælp af elektromagnetisme, og de fleste induktionsvarmere kan opvarme en bolt på omkring to centimeter i diameter til 300 grader på kun et halvt minut.

Væg- og loftsliber

Når du skal slibe et stort område, kan du med fordel springe sandpapiret over. Sandpapir tillader dig grundig slibning, men ofte tager opgaven længere tid, end du har. Med en væg- og loftsliber er slibningen overstået på kun et øjeblik. Og redskabet koster som regel stort set ikke noget.

Excentersliber

For mere fokuseret slibning kan du i stedet for væg- og loftsliberen vælge at benytte en excentersliber. Denne form for sliber egner sig særligt godt til fjernelsen af afskallende maling. Du finder et bredt udvalg af excenterslibere på https://excentersliber.dk.

Fræsejern

Et fræsejern bruges til en overfræser. Det er ligesom, at man bruger et bor til en boremaskine, så bruger man et fræsejern til en overfræser. Det er et ret simpelt værktøj at bruge, når du først får det lært. Det er dog langt de færreste nybegyndere, der nogensinde har hørt om et fræsejern.