Sådan lægger du fliser

flisebelægning

Fliser kan være en rigtig fin og brugbar tilføjelse til en ellers meget kedelig og traditionel have. De kan bruges til at lave små hyggelige stier, du kan lægge dem rundt om husets fundament som en ekstra lille detalje, og du kan endda lave din egen terrasse.

Lægning af fliser er imidlertid ikke sådan lige til. Der er trodsalt en grund til, at man ofte får professionelle til at sørge for lægning af fliser til både fortov, private haver og meget andet. Med en smule vilje og gåpåmod, samt en masse villighed til at fejle, kan det imidlertid blive en rigtig hyggelig weekend eller ferie, hvor hele familien arbejder sammen om lægning af fliser til den nye terrasse, eller hvad det nu skal være. Sørg dog for, at det er sommer og sol, da både regn og frost kan gøre det fuldstændig umuligt.

Forbered dig godt på lægning af fliser

Hvis du godt kunne tænke dig selv at begynde med lægning af fliser i haven, hvad end det er på grund af prisen på en brolægger, eller fordi du synes, at det kunne være sjovt at prøve selv, så er der en del ting, som du bør bemærke, inden den første sten bliver lagt.

Først og fremmest skal du bestemme dig for, hvilken type sten eller flise, som du ønsker at pryde din have med. Der findes både natursten og støbte sten. De støbte sten vil være næsten identiske og derfor nemmere at lægge, men det kan godt være, at du bedre kan lide udseendet på en natursten.

Når du har bestemt dig for det, skal du derudover bestemme dig for, hvor fliserne skal lægges. Lægning af fliser er nemlig en langsommelig proces, som man ikke lige umiddelbart har lyst til at gentage.

Desuden skal underlaget, som fliserne skal lægges på, forberedes. Når en professionel brolægger gå til værks, så er underlaget ofte grus eller grus-beton. Hvis du ikke ønsker at arbejdet skal være så omfattende, når det kommer til lægning at fliser i din egen have, så kan du dog også bare fjerne græsset og andet for i stedet at stampe noget sand eller stabilgrus som underlag. Det vigtigste er bare, at der ikke stadig gror noget derunder, som kan vokse op og ødelægge fliserne, samt at underlaget et fast og plant.

Se også denne guide på byggexpert.dk

Lægning af fliser er en præcisionsopgave

Det er vigtigt, at du er præcis, når du begynder på lægning at fliser. Specielt hvis det er noget, du forestiller dig, skal pynte i haven i mange år fremover. Når først du er begyndt at lægge fliserne i en vinkel, et det nemlig ikke nemt at ændre den, medmindre man vil til at tilhugge sten. Hvis du gerne vil lave buede stier, er det derfor smartest at tilkalde en professionel.

Som regel er det desuden også vigtigt, at fliserne ligger plant. Den eneste undtagelse er, hvis man bliver nødt til at lede regnvand væk fra huset. I så fald kan det være en god ide at lægge sine fliser med en svag vinkel. Selvom alt ikke bliver perfekt, vil du dog altid mindes de dage, i brugte på lægning af fliser.