Hvad er en geringssav?

Geringssaven. Hvad er det, og hvad skal man bruge den til? Forestil dig du er ved at lægge nyt gulv. Gulvet er færdigt, og nu skal du til at sætte lister på, og det skal se pænt ud. Ovre hos din nabo, som lagde gulvlister sidste uge, har du set, at listerne er skåret i 45 grader og sat sammen med en anden liste, der også er skåret i 45 grader. Til sammen udgør de en flot ret vinkel i hjørnerne. Det synes du er pænt, men du ved ikke, hvordan du skærer listen, så den lige akkurat rammer 45 grader og kan sættes sammen med en anden liste, som er skåret på samme måde. Hvis du tegner en streg og saver efter den, er der for mange faldgruber. Stregen skal blot være minimalt skæv, førend listen ikke kan sættes succesfuldt og synkront sammen i et vinkelret hjørne. Hvis stregen rent faktisk er helt lige, er der en overhængende risiko for, at den almindelige sav vil være for upræcis, og resultatet vil i sidste ende kunne være, som hvis stregen havde været tegnet skævt. Løsningen på dine kvaler er imidlertid ikke svær at finde. Får du fingrene i en geringssav, kan du nemlig lynhurtigt og helt enkelt få lige så fine lister, som din nabo har. Der findes et hav af modeller og versioner, men fælles for dem alle er, at de usvigeligt let og sikkert kan skabe sammensættelige lister til indendørs og udendørs brug.

Hvordan virker en geringssav

Geringssaven kan både fås i en manuel og elektrisk udgave. Den manuelle udgave består naturligvis af en sav, der er fikseret, sådan at den kun kan save fuldstændig lige. Under saven kan man sætte en liste eller en karm i spænd og vælge, hvilken vinkel snittet skal have, og så trækker man manuelt saven frem og tilbage.  Den elektriske sav fungerer som udgangspunkt på samme måde, men er selvsagt elektrisk. Ligesom det er tilfældet for den manuelle udgave, kan man fiksere listen eller karmen under saven og vælge, hvilken vinkel man ønsker, snittet skal have. Den elektriske er imidlertid en skivesav, der drejer rundt og saver listen til, når man tænder. Som alternativ kan man også få en såkaldt kapsav, men der vil ofte være tale om en kombineret kap- og geringssav, hvis man køber den elektriske udgave.

Er det farligt at bruge en geringssav?

Som udgangspunkt er det ikke farligt at benytte saven, men som med alt andet værktøj, særligt elektrisk drevet, er det vigtigt, at man tager sig nogle forholdsregler, når man benytter det. Sikkerhedsbriller er eksempelvis en rigtig god ide for at undgå eventuelt vildfarne splinter. Derudover kræver det naturligvis en stor mængde koncentration at benytte en hvilken som helst sav, da der selvsagt er en vis risiko forbundet med at benytte værktøj. Med en almindelig sund fornuft og en respekt for værktøjet er der imidlertid ingen grund til bekymring, og geringssaven vil blive et uundværligt redskab i forbindelse med at sætte huset i stand.