Det er tid til at rense tagrenderne

Tagrende

Sommeren er nu over os. Langt om længe, tænker du sikkert. Solen er tilbage fra sit skjul, og vi kan nu håbe på, at den bliver højt på himlen over os – og ikke får følge af regnvejrstunge skyer, som det så ofte er tilfældet her i Danmark.

Havemøblerne er for længst kommet ud, træerne er skåret ned i foråret og nye planter står og spirer i mulden i haverne. Men en ting, som også er en nødvendig sommeraktivitet, er der mange danskere, der glemmer: Rensning af tagrenderne.

Her samles blade og andet godt fra tagstenene igennem året. Når bladene falder af træerne om efteråret og det meget pollen ligeså om foråret, kan sommeren være et godt tidspunkt at få renset ud på. På den måde sikrer du også, at du er klar til den meget regn, der også kan komme på den årstid.

Vandskader

Klimaforandringerne har bestemt skruet op for, hvor hårdt regnen rammer Danmark. Store vandskyld bliver mere og mere normale – og de medfølgende vandskaber er noget, flere og flere må tænke ind i deres liv. Det er ærgerligt, men der findes en måde at undgå vandskaber, ødelagte lofter og dryp ned i boligen.

Når tagrenderne stoppes til, vil regnvandet forsøge at finde andre veje ned til jorden. Så løber det langs vinduer og mursten, der ikke er designede til at bistå det meget vand, som har samlet sig på taget. Og her er det, der opstår en risiko for, at ud kan få svamp i din bolig.

På samme måde kan snavset fra tagrenderne fylde og tilstoppe nedløbsbrøndene omkring dit hus. Så har vandet ikke nogen steder at løbe hen – i hvert fald ikke nogen hensigtsmæssige steder. Det kan derfor nemt finde vej ned til din kælder og ødelægge de ting, du har stående der og forsage generelle vandskader. En måde at undgå dette på, er ved at sørge for, at ens tagrende renses ud 1-2 gange om året.

En dyr fornøjelse

Som oftest er vandskader, der sker som følge af en manglende tømning af tagrenderne, ikke noget forsikringsselskaberne dækker. Det skyldes, at man har vedligeholdelsespligt på din bolig, og siden det er nemt og billigt at få fjernet snavset i tilstoppede tagrender, er der ikke nogen undskyldning for ikke at holde sine render rene. I hvert fald ikke, hvis du spørger det gængse forsikringsselskab.

Og skaderne ved ikke at få renset sine tagrender kan være mere end alvorlige. Vandudsivninger i bygningens fundament, i tagværket og i kældre. Det kan på sigt på hen og bliver rigtig dyrt, og det kan derfor være en god idé at gøre rensningen af sine tagrender til en sommeraktivitet, der gentager sig år for år – helt ligesom at sætte sine havemøbler ud.

Det kan faktisk være så nemt, at man kan få oprettet et abonnement på rensning af tagrender, så du er sikker på, det bliver gjort. Fagpersoner dukker op på din adresse på aftalte tidspunkter to gange om året. På den måde behøver du ikke at tænke over, hvor vandet fra dit tag havner henne.