Flytning: Det skal du vide om et flyttesyn

flytte

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Et flyttesyn er et syn af det lejemål, der er mellem lejer og udlejer. Et flyttesyn kaldes også et fraflytningssyn. Synet har til formål at undersøge og vurdere, hvilken tilstand lejemålet er i, når det afleveres til den nye lejer.

Hvis der skulle være fejl eller mangler i lejemålet, vil det blive dokumenteret i synsrapporten. På den måde kommer den nye lejer ikke til at hæfte for skader, som allerede befandt sig på lejemålet. Som ny lejer kan det være en god ide at tage billeder af skader, som ikke er dokumenteret i synsrapporten og sende disse til udlejer. 

Hvad må udlejer kræve i forbindelse med istandsættelse ved flytning?

Det er forskelligt, hvad udlejere forventer af sine lejere. Nogle udlejere gennemgår lejemålet meget overfladisk. Her er det kun væsentlige skader, der bliver dokumenteret. Andre udlejere går mere i detaljer, hvorfor der bliver sat flere krav til istandsættelsen ved aflevering.

Ifølge lejeloven er der dog fastsat en grænse for, hvad der kan forventes. Som en tommelfingerregel har du ikke pligt til at aflevere lejemålet i bedre stand end den, du overtog. Derudover må udlejer forvente en naturlig forringelse af lejemålet. Det skyldes almindeligt slid og forældelse.

Hvis din lejekontrakt er indgået efter 1. juli 2015: udlejer kan kun kræve en ’normalistandsættelse’ ved fraflytning. Ved normalistandsættelse forstås almindelig maling og tapetsering.

Hvis din lejekontrakt er indgået før 1. juli 2015: udlejer kan kræve, at du afleverer lejemålet nyistandsat. Det vil sige, du skal betale for istandsættelse af alt. Alt fra gulve og vægge i køkken og bad. Dette gælder dog kun, hvis du overtog lejemålet som nyistandsat.

Hvis du ønsker, kan du i nogle tilfælde få et forsyn. Dette kan afholdes før eller efter, du har opsagt lejemålet. Et forsyn kan give et præg om, hvad det er, som udlejer forventer. Og det giver dig mulighed for at istandsætte lejemålet efter bedste evne. Vær opmærksom på, at der kan være flere punkter ved det endelige flyttesyn. Et forsyn betegnes ikke som et ægte syn, og derfor er det blot en indikation på udlejers forventninger.

Gode råd om fraflytningsrapporten

Når du har flyttet dine ting, malet og istandsat lejemålet, kan udlejer komme forbi. Når du skal flytte dine ting, kan du vælge selv at transportere dem. Eller du kan kontakte et flyttefirma, der kan hjælpe med flytning af private. Det kan spare dig en masse tid, som du kan bruge på den forventede istandsættelse af det givne lejemål.

Inden du og udlejer foretager et flyttesyn, kan du gennemgå indflytningsrapporten. Det giver dig mulighed for at se, hvilken stand lejemålet var i, da du overtog det. Inden flyttesynet sker, bør du tage billeder. Tag billeder af stort som småt, da det er dit eneste bevis på, hvordan du afleverede lejemålet.

I nogle tilfælde kan det være en god ide at tage en ven med til synet. Som lejer kan det ofte være svært at melde ind, hvis udlejer fører ordet. Her kan en ven være en god hjælp.

Slutteligt bør du aldrig underskrive fraflytningsrapporten, hvis du ikke er enig. Kontakt i stedet din udlejer, så I kan snakke om uoverensstemmelsen. Her har udlejer pligt til at sende dig en ny rapport senest to uger efter synet.