Sådan tager du et boliglån

boliglån

Mange drømmer om at bo i eget hus, men det er det de færreste, der har råd til. Man kan selvfølgelig spare penge op, men det tager rimelig meget tid – især hvis man er ung, og endnu ikke har et velbetalende job. I stedet for at bo til leje eller på kollegium indtil man får skrabet pengene sammen, kan man vælge at tage et lån til huset – altså et boliglån. Så kan man nyde at eje sit eget hus, og sprede betalingen ud i årtier efter man flytter ind. Boliglån er et yderst populært valg, men der er flere ting, man skal være bevidst om, før man ansøger det.

Sådan adskiller boliglån sig fra andre lån

Der findes mange forskellige lån, og de er forskellige på flere punkter. Nogle har en højere rente end andre, mens andre har en lang løbetid. Det er også forskelligt, hvor meget frihed man har over pengene. Et boliglån er et, hvor man skal mødes med banken og aftale, præcis hvor meget man skal låne. De vil kigge på ens økonomi nu og i fremtiden, og i vil så komme frem til en acceptabel aftale.

Det gode ved et boliglån er, at man kan låne hele husets værdi, og behøver dermed ikke lægge ud med noget – så længe altså du og din bank finder frem til en økonomisk bæredygtig aftale.

Det skal du kigge på

Det kan være besværligt at sammenligne forskellige låntilbud, for de kan være sat op på flere forskellige måder. En nem måde er dog at kigge på deres ÅOP. Det betegner lånets samlede årlige omkostninger, og gør det nemmere at gennemskue, hvor meget man reelt vil skulle betale om året.

Når du forhandler med din bank, skal du tænke over, hvor langt du vil have løbetiden til at være. En meget lang løbetid er kutymen for lån på denne størrelse, men det betyder også bare, at det samlede beløb bliver så meget højere. At forhandle sig frem til en så kort løbetid som muligt er det klogest økonomiske valg, men kun hvis man har råd til at betale de årlige afdrag: man skal med andre ord være sikker på at have et arbejde, der betaler godt.

Overvej også, om renten skal være fast eller variabel. En fast rentesats er den samme hele afbetalingen igennem, og det giver dig mere økonomisk sikkerhed og tryghed. En variabel rente tilpasses derimod markedsrenten med jævne mellemrum – og man kan sætte et loft over renten.

Du kan også låne penge til lejeindskud

Hvis ikke du har lyst til at låne penge til et hus, kan du leje en lejlighed i stedet. Mange lejeaftaler kræver dog et indskud, så her kan man også vælge at tage et lån. Det skal gøres via kommunen, og der er visse krav, man skal overholde. For eksempel skal lejligheden være en såkaldt ’almen bolig’, hvis udlejning bliver finansielt støttet af en boligforening.
Desuden skal ens indtjening være under et bestemt beløb – lige nu 210.143 kroner. Det skyldes, at denne mulighed er forbeholdt lavtlønnede personer.