Hvilke farver matcher dine vægge?

Farver i hjemmet (Foto: indretninginspiration.dk)
Farver i hjemmet (Foto: indretninginspiration.dk)

Hvis du står og skal i gang med indretningen, så tag dig god tid om at beslutte hvilken farve, der passer til dig og ikke mindst rummet og dets lysindfald.

Hvordan vælger man en nuance? Der er næsten uendelige muligheder. Og moden skifter hele tiden. Den ene sæson skal alt være hvidt, den næste er det afdæmpede jordfarver, der er moderne. Hvis vi skal være helt ærlige, så er det nok de færreste af os, der griber penslen ved hvert årstidsskift. I stedet for at lade sig diktere af moden, så er det langt vigtigere, at sætte sig ind, at farvevalget faktisk har betydning for brugerne af rummet.

Farver er meget mere end blot en nuance

Farverne i et rum har nemlig stor betydning for din lyst til at bruge og opholde dig i det. Forskellige farver påvirker mennesker, ja, forskelligt. De virker også forskelligt fra rum til rum. Derfor er det ikke sikkert, at farvekortet fra et rum der spreder hygge og varme kan overføres direkte til et andet rum og forventes at skabe samme stemning. Det afhænger nemlig også af rummets størrelse og allervigtigst rummets lysindfald.Men stemning det skaber de med sikkerhed, farverne. De påvirker vores koncentration, humør og energi. Måske kender du det fra møde- eller kontorlokaler. Hvis du har opholdt dig i et rum, som er monotont eller dunkelt i farvevalg og lysindfald, længe, kan det give energi bare at forlade rummet. Er du den ulyksalige beboer af et rum, der er for sterilt, for dunkelt eller måske for anmassende med en stor farveforvirring, så er det en rigtig god ide at tage farvevalget i rummet op til revision.

Forberedelse giver bedre farveindtryk

Lav for eksempel en skitse af rummet. Lav den i perspektiv, så du har overblik over alle rummets flader og samtidig kan få en fornemmelse af farvernes samspil, når du farvelægger de enkelte flader. Husk altid at tage lysindfald fra vinduer med i dine overvejelser. Farver fremstår selvfølgelig forskelligt i skiftende belysning. Derfor kan det være svært at danne sig et retvisende billede af farvernes præcise nuancer i forskellig belysning.

Farvelæg med dit lysindfald in mente

Dine gardiner spiller også en rolle i den sammenhæng. Er de lyse og lette, så solen kan trænge lidt igennem? Er de tungere og ophængt for at holde lyset ude, eller har du valgt gardiner ud fra mere dekorative kriterier? Så er det selvfølgelig vigtigt at se farverne med lukkede og frarullede gardiner, men også at finde et samspil mellem gardinerne og farverne på væggene. Her kan din farvehandler med stor sandsynlighed hjælpe dig. Lav flere skitser med forskellige farve- og nuancesammensætninger. Tag dem med til farvehandleren og lad ham give et bud på, hvordan farverne fra dine skitser kan realiseres i virkeligheden. Hvis du er meget dedikeret, kan du prøve et par forskellige farvehandlere, og se om der er forskel i deres forslag. Vælg den løsning, der umiddelbart fungerer bedst for dig og køb så farveprøver med hjem. De fleste farvehandlere sælger halvliters prøver, som du kan prøve at male med forskellige steder i rummet. Mal en halv til en hel kvadratmeter på forskellige vægge, og hold øje med hvordan lyset påvirker farverne i løbet af en dag.

Vær tålmodig, det betaler sig

Det vigtigste er, at du tager dig god tid. Lad være med at beslutte det hele på et par dage. Giv dig selv tid til at danne et ordentligt indtryk af farveprøverne på væggene, og beslut dig så, når du er sikker på, at du får det ud af farverne, du gerne vil. Kan du forestille dig, at de skaber den hygge, du ønsker? Giver de dig energi? Oplyser de rummet, som du gerne vil have det?

Alt efter hvad dit formål med at male rummet i første omgang er, er det vigtigt at holde sig det øje gennem hele processen, så du ikke fortryder dit valg efter et halvt år. Skriv målet ned fra starten, og revider så bagefter, om du har opfyldt det med de farver, du har valgt. På den måde rammer du forhåbentlig det resultat, du har ønsket dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.