funkishuse

Funkis – et hus passende til lige dine behov

Kender du det? Man leder, og man leder, og man leder efter et hus, der passer præcis til de behov, man går og har for, hvad et godt hjem skal rumme. Men man kan simpelthen ikke finde frem til noget, der passer i størrelse, pris og funktionalitet?

Sådan er det typisk, fordi man har fået skyklapperne på og ikke evner at se alle de muligheder, der ligger lige rundt om hjørnet. Måske skulle du eksempelvis tage at kigge på et funkis hus. Her spiller flere grundlæggende ting sammen og skaber de perfekte rammer for, hvordan et godt hjem bør og kan folde sig ud.

Et funkis hus er bygget ud fra grundtanken at alt, der indgår i hjemmet, skal have en funktion. Der skal ikke være for mange dimser, der skal ikke være for meget lir. Det giver dig plads til at indrette dit hjem, som du vil. Og så udnytte du samtidig hver eneste kvadratmeter.

Træf den rigtige beslutning

Det kan være svært at vide, hvad man egentlig gerne vil have ud af et hus. Men så snart, du har regnet dette ud, så ved du, hvad du skal gå efter.

Det smarte ved et funkishus er, at du får de perfekte rammer til at folde et hjem ud, som det passer dig bedst. Du får mulighed for at sætte væggene præcis, som det passer dig for på den måde at udnytte, at der både skal være plads til børn og familiekomsammen og store fester og hyggetider.

Funkisdesignet tager udgangspunkt i ordet funktionalitet, hvis dette ikke allerede er slået fast. Du kan vælge selv at bygge i funkis, eller du kan få huse, der allerede er færdige i denne stilart. Du skal blot spørge efter det, og du vil opleve, hvor mange gode muligheder, der er.

Funkis – bygget til formålet

Som kommende husejer er noget af det vigtigste for dig formodentlig, at dit kommende hjem passer til din families og dine behov. Boligen agerer nu engang ramme for mange af vores oplevelser, erfaringer og begivenheder livet igennem, og derfor skal boligen helst matche jeres ønsker og krav.

Dine behov i centrum

Og det er der faktisk en hel byggestil, der sætter en ære i at gøre, nemlig funkis. Funkis er en forkortelse af funktionalisme, og som ordet hentyder, så vil funktionalismen gerne gøre det mest, ja, funktionelt og praktisk for dig. Funkis-stilen er nemlig kreeret med udgangspunkt i bygningens formål, omgivelser og netop dine krav, som kommende bruger af huset.

Enkelt og tidsløst

Er nogle af de ord, man ville bruge, hvis man skulle beskrive de rent arkitektoniske linjer i funkis-designet. Linjerne er næsten altid rene, så at sige. Det betyder, at man ofte får et meget enkelt og lidt minimalistisk udtryk med store bare flader og uden alt for meget pynt og lir.

Derudover går funkis meget op i, at bygningen skal være i forbindelse med dens omgivelser, hvad end det handler om beton og storby eller landets grønne marker, og bredde vidder.

funkishus

Funkis typehus er detaljerigt og gennemtænkt

Det at købe eller bygge et nyt hus, er en proces der for rigtig mange er fyldt med drømme. Drømmen om et nyt liv og drømmen om en masse gode oplevelser, med dem man skal bo med. Når man skal have et nyt hjem, er det ofte en beslutning, man tager sammen med andre. Mange finder den person, de ønsker at bruge resten af deres liv med, og så er det en stor ting, at man sammen kan begynde at bygge sit nye hjem op. Der er brug for en helt frisk og ren tavle, hvor man begge to kan starte på en frisk sammen. Når man flytter sammen i noget helt nyt – uanset hvem man flytter sammen med, betyder det, at man begge to er nye i forhold til det sted, hvor man flytter ind. Det betyder meget, når man skal skabe noget sammen at den ene ikke i forvejen har en tilknytning til stedet, og således allerede har en forforståelse af, hvordan det hele skal fungere og se ud.

Hvilket hus passer til dig?

Der findes utallige forskellige slags huse ude på markedet, og det kan således være svært, at finde ud af hvad man skal vælge. Mange vælger at få hjælp til at tegne det, og således selv stå for at få det bygget op fra grunden. Andre vælger dog nogle prædesignede løsninger, og det er slet ikke så dumt, som det måske lyder. Det gode ved et typehus er nemlig, at der er tænkt over alle de detaljer, man selv kan risikere at overse, hvis man kaster sig ud i at tegne det selv.

Funkis typehus er detaljerigt og gennemtænkt

Hvor skal døren være, hvor højt skal der være til loftet og hvilke materialer skal huset bygges af. Der er styr på alle disse ting, da professionelle har tænkt alle de ting igennem, der er nødvendige for at få et funktionelt, praktisk og godt hjem. Derfor er et funkis typehus en god løsning til sit fremtidige hjem.

Vil du har et moderne hus, så kig efter funkishuse

Man har fundet den perfekte grund. Den er tæt på børnenes skole, tæt på bedsteforældrene, lige ved siden af indkøbsmulighederne og midt i skøn natur.

Nu er spørgsmålet bare, hvilket hus man skal bygge på sin nye grund.

Mulighederne er mange, og der er mange overvejelser, man skal have med, når man går til tegnebrættet sammen med en husproducent.

For eksempel skal det være klassisk i den forstand, at det ikke skal bryde for meget med resten af kvarteret. Det må også gerne være enkelt, uden for meget udhæng og pynt. Det skal også have et vist skandinavisk udtryk, som ikke går helt ved siden af ens indretning og møbler.

Når danskerne stiller nogle af disse kriterier, ender de nogen gange med at vælge et funkishus. Funkishuse er simple, elegante og stilrene. De ligger sig op at den rene danske stil og de kubistiske former giver samtidig god mulighed for pladsudnyttelse.

Funkishuse er kommet for at blive

Funkishuse har fået sit navn efter funkis, som kommer fra funktionalitet eller funktion. Meningen er, at huset skal have de bedste egenskaber for at kunne fungere, uden for meget pynt og ubrugt plads.

Stilen kommer fra 30’ernes Frankrig og Tyskland, hvor udviklingen af boligbyggeri betød, at man kunne lave store vinduespartier i ét stykke stort glas, og at man kunne åbne vinduet med beslag, som var indbygget i karmen. Tidligere havde man haft klassiske vinduer med sprosser.

Samtidig var der også efterspørgsel på simple bygninger med rene linjer, som ikke optog for meget opmærksomhed fra naturen.

Denne stil har fortsat i mange år, og især i Norden har man taget imod stilen og udviklet den på grund af dens ydmyge, men meget brugbare egenskaber.

Derfor er funkishuse i dag en fortrukken type af bolig, hvis man vil have et morderne hjem, som stadig bærer på en historie.

funkishuse

En funkisvilla er arkitektens moderne svar på det traditionelle parcelhus

Funkis kommer af ordet funktionalisme. En funkisvilla er et funktionalistisk hus med en meget klar, geometrisk form. Vinduer og døre er placeret asymmetrisk i den glatpudsede facade, som er helt uden overflødig pynt. Funktionalismen var en retning inden for arkitekturen, som vandt frem i 1920’erne og 1930’erne. Den lagde vægt på, at husets arkitektur skulle være styret af husets funktion og daglige anvendelse. Derfor blev vinduerne fx ikke placeret ud fra hensynet til symmetri, men i forhold til hvor der var brug for lys inde i huset, eller hvor der var mulighed for et godt kig ud i haven.

Hvordan er funkisvillaens arkitektur?

Dermed var funktionalismen et markant opgør med tidligere tiders pyntede og symmetriske arkitektur og fastgroede holdninger til æstetik og huses udseende. En funkisvilla er enkel og klar i sin form og sit udtryk og befriet for al overflødig udsmykning som fx friser, gesimser og ornamentik. Bygningen har en klar geometrisk form med vinduer og døre, der er placeret frit i facaden efter funktionelle krav som lys eller udsigt. De fleste vinduer er kvadratiske, men enkelte er runde, hvilket bryder det kantede udtryk. Der er næsten altid vinduer i facadens hjørner. Selvom funkisvillaen er helt uden pynt, er smukke detaljer som gelændere, tynde sprosser i vinduer og andre bygningsdetaljer vigtige for husets helhedsindtryk.

En enkel villa med plads til personlighed

De bidrager netop til at give huset lethed i kontrast til den kompakte form. Det er en af de første hustyper, hvor der er tænkt over at skabe en velfungerende overgang mellem ude og inde. Det ses i form af både gode sydvendte stuer og altaner og terrasser, hvor man kan nyde solen. Der er også tænkt på at integrere de nye tekniske muligheder, som industrialiseringen førte med sig. Et eksempel er huse med indbygget garage til familiens nye tekniske vidunder – bilen.

1 thought on “Funkis – et hus passende til lige dine behov”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.