Find den perfekte dyne

Køb evt. en lækker dobbeltdyne (foto pudeland.dk)
Køb evt. en lækker dobbeltdyne (foto pudeland.dk)

Findes der noget bedre end at kravle ned under en varm og omsluttende dyne efter en god, lang arbejdsdag? Og omvendt. Findes der noget mere træls, end hvis din dyne er for varm, for kold eller for kort, så dine tæer er blå, når du vågner en kold januarmorgen? Nej, vel? Derfor er det vigtigt, at du finder en dyne, som passer til lige præcis dig og dine behov. Det kan være svært at finde rundt i dynejunglen, men her er nogle tips til, hvad du skal kigge efter.

Passer den i længen?

Der findes 3 forskellige størrelser af dyner; dobbeltdyne, enkeltdyne i normal størrelse og enkeltdyne, som er ekstra lang. Reglen er, at dynen helst skal være omkring 30 cm længere end dens ejermand. En normal dyne er som regel 200 cm, mens en ekstra lang når op på 220. Hvis man ligger lige på skillelinjen, så vælg altid den længste. Det er så træls at fryse. Overvejer du eller I at anskaffe en dobbeltdyne, så er det meget vigtigt, at I gør jer klart, om I har de samme dynebehov, for hvis den ene har nemt ved at fryse, og den anden har det meget varmt om natten, er en dobbelt dyne ikke nogen særlig god idé.

Find det rigtige materiale

Ud over længden handler valg af dyne også om, hvilket materiale dynen er lavet af. De fås i mange forskellige udgaver:

  • Edderdun
  • Moskusdun
  • Gåsedun
  • Andedun
  • Fjer
  • Desuden fås de også i en syntetisk udgave.

Edderdunene er det fineste, men helt klart også det dyreste. De syntetiske kan fås for en ret billig penge, men specielt hvis du har allergi, skal du holde dig langt væk. En god idé er at have to dyner; en varm til efterår, vinter og tidligt forår og en lidt mere kølig til sommertiden. På de fleste dyner kan du læse, hvad deres bæreevne er. Bæreevnen er udtryk for dynens isolering, jo højere den er, jo varmere holder dynen dig. Et godt råd er at gå efter en bæreevne på omkring 10 eller lidt derover. Til allersidst skal du sikre dig, at din dyne kan vaskes. Astma- og Allergiforbundet anbefaler en vask på mindst 60 grader for at mindske risikoen for allergi. De fleste dyner kan vaskes, men huske at tjekke på varedeklarationen.

Så skal der puttes

Når du har været igennem alle de forskellige muligheder og fundet frem til den perfekte dyne, er der bare tilbage at krybe sammen med en kop te og en god bog. Så kan hyggen begynde.

Find f.eks. en lækker dobbeltdyne her

1 thought on “Find den perfekte dyne”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.